به گزارش مشرق، سید مسعود میرکاظمی اظهار داشت: قیمت نفت به زیر 100 دلار رسیده است و به نظر میرسد وزیر نفت باید برای برگزاری جلسه اضطراری اوپک درخواست کند.
وی افزود: جلسه اضطراری اوپک با کاهش سقف تولید اعضا میتواند جلوی سقوط قیمت نفت را بگیرد و قرار بود وقتی قیمت نفت به زیر 100 دلار رسیده اوپک تشکیل جلسه دهد اما الان علیرغم آنکه قیمت نفت به زیر 90 دلار رسیده از جلسه اضطراری اوپک خبری نیست.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: کشورهای اوپک وقتی قیمت نفت حدود 110 دلار بود اعلام میکردند از کاهش قیمت نفت به زیر 100 دلار نگران میشوند و جلسه اضطراری تشکیل میدهند اما الان خبری از جلسه اضطراری نیست و میگویند در جلسه بعدی در 27 نوامبر یعنی 6 آذر به این موضوع خواهند پرداخت که طبعاً خیلی دیر است و چند ماه را از دست میدهند.
وی تصریح کرد: در مقابل این تعلل، وقتی روسیه درباره قطع گاز اروپا صحبت میکند وزیر نفت بلافاصله و بی درنگ وقت مصاحبه کرده و میگوید ما گاز اروپا را تأمین میکنیم؛ در حالی که این موضعگیری خلاف سیاستهای رسمی کشور است کما اینکه آقای رئیس جمهور نیز این مسئله را در سفر اخیر خود به روسیه اصلاح کردند.
میرکاظمی ادامه داد: مشابه همین مسئله بعد از حمله داعش به تأسیسات نفتی عراق و کاهش تولید نفت عراق رخ داد چنانکه وزیر نفت ایران همزمان با وزیر نفت عربستان سخنرانی کردند که اگر تولید نفت عراق کاهش یابد ،ایران آن را جبران خواهد کرد؛ یعنی موضعگیری وزیر نفت ایران در جهت کاهش قیمت نفت عمل کرد.
وی تاکید کرد: جایی که باید همزمان با کشورهای انقلابی مانند ونزوئلا برای افزایش قیمت نفت تلاش کنند بدون هیچ عکسالعملی گذر زمان را نظاره میکنند و برخلاف آن جایی که میتوان با موضعگیری نکردن به افزایش قیمت نفت کمک کرد چنین کاری نمیکنند.
وی افزود: وقتی میشنویم ونزوئلا به برگزاری جلسه اضطراری اوپک تمایل دارد میدانیم که همه دچار مشکل بودجه میشوند و ایران از همه تولیدکنندگان نفت دچار مشکل شدیدتری در بودجه میشود.
وزیر اسبق نفت اظهار داشت: طبق بودجه باید روزانه 1.4 میلیون بشکه نفت از کشور صادر شود اما طبق گزارش 5 ماههای که خود وزارت نفت به مجلس داده متأسفانه این برنامه محقق نشده است و از لحاظ حجمی روزانه کمتر از 1.4 میلیون بشکه نفت و میعانات از ایران صادر شده است.
وی اضافه کرد: از لحاظ ارزش نیز قیمت نفت الان زیر 90 دلار رسیده است، یعنی دو نگرانی وجود دارد هم از لحاظ میزان صادرات اهداف محقق نشده و هم قیمت نفت در حال سقوط است که در نهایت باعث میشود فشار بیشتری به پایه پولی وارد شود.
میرکاظمی ادامه داد: در عین حال گزارشهایی که به مجلس رسیده نشان میدهد میزان بلوکه شدن درآمدهای نفتی در کشورها نه تنها کاهش نیافته است بلکه این گزارشها نشان میدهد در بعضی کشورها درصد بلوکه شدن درآمدهای ایران افزایش یافته است.
وی افزود: یعنی علیرغم مذاکرات ژنو درصد پول بلوکه شده ایران در بعضی کشورها بیشتر شده است و این باعث میشود فشار بیشتری به دولت برای تأمین منابع بودجه کشور وارد شود.
وی تصریح کرد: این نگرانی برای مجلس وجود دارد که فشار به پایه پولی و رشد نقدینگی بیشتر شود چرا که هر ماه دولت لااقل باید هزینههای جاری خود را تأمین کند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس توضیح داد: کاهش درآمدهای نفتی ناشی از کاهش صادرات یا سقوط قیمت نفت یا بیشتر شدن درصد بلوکه شدن پول نفت صادراتی در کنار تعهد بانک مرکزی برای واریز ریال به حساب خزانه این نگرانی را دامن میزند که پایه پولی بیش از پیش افزایش یابد و هدف دولت برای کنترل تورم محقق نشود یا حتی عکس آن اتفاق بیفتد.
وی با تاکید بر اینکه به همین دلیل وزیر نفت ایران باید بسیار زودتر از این درباره تشکیل جلسه اضطراری اوپک تلاش میکرد، اضافه کرد: دلیلی ندارد تا 6 آذر یعنی جلسه عادی بعدی اوپک صبر کنند و باید به سرعت عکسالعمل نشان دهند تا دولت برای اداره کشور با مشکلات بیشتری مواجه نشود.
میرکاظمی ادامه داد: به جای دو عکسالعمل سریعی که در خلاف جهت سیاستهای کل نظام نشان دادند ضرورت داشت در مورد کاهش قیمت نفت عکسالعمل سریعی نشان دهند و جای سؤال است که چرا اینجا اقدام به موقعی انجام نشد و ایران مصرانه بر تشکیل جلسه اضطراری اوپک پافشاری نکرد.
وی تصریح کرد: همین که اوپک تشکیل جلسه اضطراری دهد و درباره کاهش تولید صحبت کند بر بازار نفت اثرگذار خواهد بود اما امروز سیاستهای ایران درباره نفت به سیاستهای عربستان شباهت پیدا کرده است و مجلس نیز قطعاً به این مسئله رسیدگی خواهد کرد.
پیش از این بیژن زنگنه وزیر نفت در جمع خبرنگاران درباره احتمال برگزاری اجلاس فوق العاده اوپک با اشاره به کاهش قیمت نفت اوپک و جنگ قیمتی که عربستان آغاز کرده است گفته بود: فعلا برنامه ای برای برگزاری نشست اضطراری اوپک وجود ندارد.